FutureDome

De koepelgevangenis
Het voormalige terrein van de Bredase penitentiaire inrichting de Boschpoort, in de volksmond bekend als de Koepel, is klaar voor een nieuwe toekomst, Futuredome! Het monumentale gevangenisterrein zal verschillende nieuwe binnenstedelijke functies krijgen. Futuredome Events ontwikkelt en faciliteert hier diverse uiteenlopende activiteiten in onder andere de karakteristieke adembenemende Koepel, de klassieke originele Rechtbank en de naastgelegen gevangenis-Kapel.

Laat u opsluiten voor inspirerende vergaderingen, uniek congressen, monumentale rondleidingen of bijzondere bijeenkomsten. 130 jaar lang een plek waar je wellicht liever niet wilde “zitten”, nu de locatie van Breda voor uiteenlopende inspirerende activiteiten.

FutureDome Events heeft meerdere locaties tot haar beschikking.

De koepel
Het meest kenmerkende gebouw op onze locatie is het koepelvormige cellencomplex ontworpen door J.F. Metzelaar in 1883. Het cellencomplex bevat 198 identieke cellen die je kan inzetten tijdens ieder evenement. Tevens is er een kelder waar zich vier recreatiezalen bevinden onder een schitterende glazen vloer die uitstekend in te zetten zijn als o.a. break out rooms of workshopruimtes. Het karakteristieke gebouw is daarnaast in originele staat en de mogelijkheden zijn oneindig. Van een zakelijk congres tot symposia, van een uitgeserveerd diner tot een borrel en nog veel meer. Je bent altijd onder de indruk als je langs bent geweest!

De kapel
De naast de koepel gelegen kapel heeft jaren dienst gedaan als kerk voor de vele gedetineerden. Voorheen was de kapel voorzien van kenmerkende houten kerkbankjes, maar momenteel is er een vrije vloer waardoor de ruimte multifunctioneel inzetbaar is. De kapel is voorzien van een dakconstructie van klassieke houten spanten en de nok heeft een hoogte van ruim 8 meter. De verhoging van het oude altaar is nog intact en kan ingezet worden als vast podium van 3 x 5 meter.

De rechtbank
Het door de zoon van J.F. Metzelaar ontworpen gerechtsgebouw is in 1892 in gebruik genomen en bestaat uit diverse kantoren en de tot 1986 operationele rechtbank van Breda. De rechtbank heeft een unieke en klassieke uitstraling waardoor het de ideale locatie voor uw vergadering, workshop  presentatie, lunch, diner of bijeenkomst is. De rechtbank is voorzien van een nieuwe “stoere” inrichting. Het rijke verleden en de klassieke uitstraling creëert een inspirerende ambiance voor uw bijeenkomst.

De vrouwengevangenis
De karakteristieke vrouwengevangenis, welke met haar klassieke lange galerijen zo dienst zou kunnen doen als decor voor een klassieke Amerikaanse gevangenisserie heeft nog tot 2014 onderdak geboden aan maximaal 232 vrouwelijke gedetineerde. Met haar 116 cellen verdeeld over 3 verdiepingen en 2 rijen gesplitst door een langwerpige galerij heeft het ministerie van justitie een bijzonder gebouw nagelaten.

Inmiddels wordt ook deze unieke locatie ingezet voor uiteenlopende (bedrijfs)evenementen zoals workshops, lunch, diner en zelfs hebben er overnachtingen plaatsgevonden.

Overige locaties
Het gevangenisterrein bevat naast de specifiek beschreven monumentale locaties nog uit meerdere ruimtes van verschillend formaat en uiterlijk. Zo bevat het terrein naast de koepel en vrouwengevangenis ook een in 2004 gebouwde modernere gevangenis. In dit gebouw is tevens het spel Levend Cluedo en de activiteitenkantine gevestigd. Daarnaast zijn er diverse luchtplaatsen, vier wachttorens en diverse ondersteunende kantoren en facilitaire penitentiaire ruimtes.
Deze locaties zijn uiteraard ook in te zetten voor diverse doeleinden, van filmlocatie tot festivalterrein.